MoU Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Inner Mongolia University of Technology

Title

MoU Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Inner Mongolia University of Technology

Description

19 Mac – Satu Majlis Penyerahan Memorandum Persefahaman (MoU) antara UiTM KPPIM dan Inner Mongolia University of Technology (IMUT) telah berlangsung secara hibrid pada hari ini. UiTM diwakili Profesor Datuk Dr Shahrin Sahib @ Sahibudin, Naib Canselor UiTM manakala IMUT di wakili oleh Profesor Guang Hong Fei, Naib Presiden IMUT.

Profesor Datuk Dr Shahrin Sahib @ Sahibudin berkata kolaborasi antara UiTM dan IMUT bukan sahaja menepati dengan hasrat UiTM untuk menjadi universiti terkemuka dunia menjelang 2025 malah ia juga selari dengan asprasi Malayasia Madani. Beliau menambah bahawa kedua-dua universiti akan bekerjasama dalam bidang keselamatan siber, data raya dan analitik data .

Cik Siti Farah, Setiausaha Agung ACEC turut menyoroti bahawa kerjasama dengan UiTM memperkukuh rangkaian Industri-Akademik-Penyelidikan, secara tidak langsung pelbagai kerjasama budaya dan projek di kalangan negara Asia sepanjang Inisiatif Jalur dan Laluan. Ini termasuk lawatan profesor, pakar, dan program yang dibiayai sepenuhnya.

Usaha kerjasama ini telah mula menunjukkan hasil dengan pengaturan pelbagai aktiviti praktikal industri-akademik-penyelidikan. Menurut Profesor Guang Hong Fei, pada awal tahun 2024, pelajar dari kedua-dua universiti telah mengunjungi syarikat terkenal dan menjalani pengalaman kebudayaan kampus, seterusnya memperluaskan horizon pendidikan antarabangsa mereka.

Creator

Suzana Zambri & KPPIM News Team

Date

Language

Malay

Local URL

https://news.uitm.edu.my/mou-universiti-teknologi-mara-uitm-dan-inner-mongolia-university-of-technology/

Files

IMUT-MoU-ceremony-0-768x515.png
Price-giving-in-IMUT-MoU-ceremony-2-1024x683.jpeg

Collection

Tags

Citation

Suzana Zambri & KPPIM News Team, “MoU Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Inner Mongolia University of Technology,” Minda Naib Canselor UiTM, accessed May 24, 2024, https://mindanc.uitm.edu.my/items/show/628.

Output Formats

Geolocation